Kuka

Petteri JärvinenOlen Petteri Järvinen. Tietoturva-alan asiantuntija, digitalisaationero ja kouluttaja.

Olen seurannut IT-asioita 1980-luvun alusta lähtien. Kiinnostukseni heräsi lukiolaisena Tampereella, kun paikkakunnalle avattiin ensimmäinen tietokoneita katutasolla myyvä liike.

Käytin vapaa-aikani liikkeessä avustaen ja oppien, kunnes lopulta pääsin sinne kesätöihin ja aloin saada vähän palkkaakin. Suurin palkka oli kuitenkin puuhailu tuon ajan legendaaristen tietokoneiden kanssa: Apple II, Commodore 4032, Osborne-1, VIC-20 ja myöhemmin erilaiset PC-kloonit.

Opiskelin tietotekniikkaa Tampereen teknillisellä yliopistolla Hervannassa ja valmistuin diplomi-insinööriksi. Työt veivät pääkaupunkiseudulle, toimin erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä.

Aloin kirjoitella juttuja ja testejä it-alan lehtiin (Prosessori, Mikrobitti, Tietokone) ja ensimmäinen kirjani Mikrotietokoneet ilmestyi 1986. Samana vuonna ilmestyneestä PC-käyttäjän käsikirjasta tuli myyntimenestys — siitä, samoin kuin kirjan uudesta versiosta, otettiin molemmista 10 painosta.

Sitten tulivatkin Windows, virukset, lähiverkot, tietoturva, sähköposti, internet, mobiililaitteet, sosiaalinen media, tekoäly… kaikki on tullut nähtyä ja koettua omin silmin.

Jaan kokemustani ja näkemyksiäni erilaisissa puhe- ja koulutustilaisuuksissa. Pyrin pitämään ne hauskoina, innostavina ja hyödyllisinä. Asiat eivät ole monimutkaisia, vaikka asiantuntijat haluavat usein esittää ne sellaisina. Myös teknisistä insinööriasioista voi puhua selkeästi ja käytännönläheisesti.

Nykyään se on helpompaa kuin koskaan ennen, sillä tekniikasta on tullut osa arkea. Asiat nivoutuvat toisiinsa poikkitieteellisesti eikä kapealle ajattelulle ole enää tilaa.

Miksi kuvaan on upotettu nimi? Se on yksinkertainen kikka, jolla vaikeutetaan identiteettivarkaiden työtä. Monet huijarit varastavat henkilöiden kasvokuvia netistä ja käyttävät niitä esimerkiksi valehenkilöiden profiilikuvissa. Upottamalla kuvaan oma nimi saadaan huijari luultavasti valitsemaan jokin toinen kuva, jolloin oma naama säästyy.

Valtion tiedonjulkistamispalkinto 1988.

Kuukausittainen kolumni Tietokone/Tivi-lehdessä vuodesta 1984 lähtien, luultavasti yksi Suomen pitkäikäisimmistä kolumneista.

Tutustu: Petteri puhujaksi?