Kirjat

Tekoäly ja minä

Tekoäly ja minä

Tammi 2023

Tekoälystä on kirjoitettu useita kirjoja, mutta ei yhtään ihmisen näkökulmasta. ”Tekoäly ja minä” kertoo, mitä tekoäly on – ja myös mitä se ei ole. Mikä on ihmisen rooli tekoälyn rinnalla?

Lue lisää
Yrityksen tietoturvaopas

Yrityksen tietoturvaopas – 50 aihetta käytännön tietoturvasta

Kauppakamari 2022

Tähän kirjaan olen koonnut 50 käytännöllistä aihetta, jotka liittyvät tietoturvaan niin kotona kuin työpaikallakin. Suuri osa materiaalista on peräisin yritysten tietoturvakoulutuksista, joita olen pitänyt 25 vuoden ajan…

Lue lisää
Digiajan tietosuoja

Digiajan tietosuoja

Tammi 2022

Tietosi ovat haluttua kauppatavaraa. Turvaa henkilötietosi, torju identiteettivarkaudet ja suojaudu urkinnalta tämän kirjan ohjeilla. Tietomurrot ovat herättäneet ihmiset ymmärtämään terveys- ja muiden henkilökohtaisten tietojensa arvon…

Lue lisää
OneCoin Suuri bittiraha -huijaus

Onecoin – suuri bittirahahuijaus

Docendo 2020

Onecoinissa uusin teknologia, verkostomarkkinointi sekä ihmisten hyväuskoisuus, ahneus ja röyhkeys yhdistyvät tarinaksi, jonka käänteet ovat kuin Hollywood-elokuvasta. Ja suomalaisilla on tässä kansainvälisessä huijauksessa keskeinen rooli…

Lue lisää
Kyberuhkia ja somesotaa

Kyberuhkia ja somesotaa – digiaikana sinäkin olet etulinjassa

Docendo 2018

Kyberturvallisuus, nettihyökkäykset, vaalivaikuttaminen ja sometrollaus ovat aikamme ilmiöitä, jotka esiintyvät päivittäin uutisissa. Kirja kertoo, mitä jokaisen suomalaisen pitäisi tietää digiajan uusista uhkista, informaatiosodasta…

Lue lisää
Työpaikan tietoturvaopas

Työpaikan tietoturvaopas

Alma Talent 2017

Tieto on yrityksen tärkeintä pääomaa, ja tietoturvallisuudesta on tullut keskeinen yritysten toimintaan vaikuttava osa-alue. Kirjassa esitellään asiat, jotka jokaisen työntekijän tulee tietää digitaalisessa maailmassa ja modernissa työelämässä toimimisesta…

Lue lisää

Kirjoittamisen historiaa

Ensimmäinen kirjani oli Mikrotietokoneet (WSOY 1986). Saman vuoden marraskuussa ilmestyi PC-käyttäjän käsikirja, josta tuli erittäin suosittu: siitä otettiin 10 painosta ja uudistetusta laitoksesta Uusi PC-käyttäjän käsikirja (WSOY 1989) saman verran. Koska nettiä ei vielä ollut, tiedosta oli pulaa, ja kirjoja käytettiin materiaalina alan kouluissa.

DOS-käyttöjärjestelmän jälkeen tein kirjoja Windows-aiheista. Sen jälkeen tärkeiksi aiheiksi nousivat internet ja tietoyhteiskunta. Tietokoneviruksista tein ensimmäisen suomenkielisen kirjan jo 1990, mutta vasta 2000-luvulla aiheen merkitys nousi nykyisiin mittoihinsa.

Yksityisyys – turvaa digitaalinen kotirauhasi (Docendo 2010) käsitteli aiheita, jotka nousivat suuren yleisön huoleksi vasta vuosia myöhemmin, kuten Facebookin ja Googlen harrastama nettikäytön seuranta.

Viime vuosina kiinnostukseni on kohdistunut tekniikka-aiheisiin, joilla on laajempia yhteiskunnallisia vaikutuksia, kuten kyberturvallisuuteen, kryptovaluuttoihin, teknologiamuutoksiin ja tekoälyyn.

 

Kirjarivistö 29 kirjaa hyllyssä