Kyberuhkia ja somesotaa – digiaikana sinäkin olet etulinjassa
Kyberturvallisuus, nettihyökkäykset, vaalivaikuttaminen ja sometrollaus ovat aikamme ilmiöitä, jotka esiintyvät päivittäin uutisissa. Kirja kertoo, mitä jokaisen suomalaisen pitäisi tietää digiajan uusista uhkista, informaatiosodasta, tiedustelulaeista ja kansallisesta turvallisuudesta sekä keinoistamme varautua niihin.
Suomi on täysin riippuvainen sähkön ja veden jakelusta sekä tietoverkkojen toiminnasta. Tahattomien mokien ja luonnonilmiöiden lisäksi kriittistä infrastruktuuria uhkaavat ulkopuoliset hyökkäykset. Stuxnet, Wannacry, NotPetja sekä Ukrainassa nähdyt hyökkäykset sähköverkkoja vastaan kertovat kybersodan olevan jo käynnissä. Sotilaallinen toiminta verkossa lisääntyy ja Suomikin on vaarassa joutua mukaan isojen valtioiden likaiseen peliin. Nojaako Suomen turvallisuusajattelu liiaksi perinteisiin aseisiin? Panostetaanko uusiin uhkiin ja niitä torjuvaan kyberturvallisuuteen riittävästi?
Länsimaissa aseelliset konfliktit ovat vaihtuneet helposti kiistettäviin kyberhyökkäyksiin sekä kamppailuun ihmisten mielistä ja vaikutusvallasta. Informaatiosodassa kansalaisten pitää osata torjua trollaus, tunnistaa valeuutiset sekä estää asiaton, ulkopuolinen vaikuttaminen. Jokaisen pitää myös suojata kotiverkkonsa ja älylaitteensa niin, ettei laitteita käytetä omistajan tietämättä kyberhyökkäyksiin Suomea vastaan.
Digitaalinen maanpuolustus on yhteinen tehtävämme, sillä verkkomaailmassa olemme kaikki etulinjassa. Ethän ole heikoin lenkki ketjussa? Ethän vaaranna omaa, perheesi ja koko Suomen turvallisuutta? Pelkoa vastaan auttaa parhaiten tieto ja oma harkinta. Kyberturvallisuus on 2000-luvun kansalaistaitoa.